Mitt allt...

I gryningen är hans päls extra mjuk, och han är alldeles sov-varm. Han kryper ihop till en liten boll nära, nära mig... Ibland snusar han in min doft och suckar lyckligt. Ibland öppnar han sömnigt sina ögon och sträcker sig upp för att pussa mig.

Han finns där hos mig, alltid. När jag gråter slickar han omsorgsfullt mina tårar. När jag skrattar busar han med mig, lägger sig på rygg och grymtar, full av lek. När jag ska ut på äventyr väntar han redan i hallen vid sitt koppel. Sen följer han mig som en evig beskyddare och vän.

Om nätterna håller han sig närmare mig än vanligt. Det är som att han känner min oro över de mörka skuggor som kastas över asfalten...
Tätt intill min vänstra sida går han, och tittar på mig med sina stora, bruna, oändligt snälla och oskyldiga ögon, i väntan på beröm.

Hans blanka nosspegel är kall mot min panna.
Hans stora, tunga tassar vilar i mitt knä.
Hans öron lyssnar till varje ord jag säger, som om jag var den viktigaste i hela världen.
De små prickarna med morrhår i kittlar min kind...
Och innanför hans breda bringa dunkar ett hjärta så ädelt, att han skulle kunna gå i döden för mig utan att blinka...

Hur kan man älska någon så mycket?
Hur kan kärlek vara så oförstörd och ren?

Finaste, finaste lilla hund... ♥





Skön snubbe...

Jag traskar upp till Visättra för att hämta ut ett paket på Visättra Video. (Varför de levereras dit har jag inte kommit underfund med.)

Killen i kassan tittar på mitt pass:

- Matilda, where´s that name ifrån? Arabiskt?
- Jag vet faktiskt inte... Hebreiskt kanske?
- Jag tror det är african! Alla människor kommer från Afrika från början! Did you know that?
- Jaa! Hon... Lucy hette hon, va?
- Yes. Matilda is a beautiful name! Jag har kompis också som heter Matilda...
- Tack!
Han tar fram mitt paket och ler så att alla de vita tänderna lyser i hans ebenholtsansikte:
- Ok, Matilda! My sister from Africa! Här får du. Have a nice evening!

Haha skön snubbe.. Första (och antagligen sista) gången jag kallas "sister from Africa"!

Älskade förort...

Nu börjar flytten äntligen närma sig med stormsteg.
Och jag längtar! Ända sedan jag flyttade hit har jag velat flytta härifrån, och nu är jag äntligen på väg...

Men, sentimental som jag är, kan jag ändå inte låta bli att begråta det Grantorp jag nu vänder ryggen, och egentligen alltid har svikit.

Min förort, som har stöttat mig genom allt som varit jobbigt, men också genom allt det positiva. Som förändrat mig och mitt förhållningssätt till andra människor på ett såpass grundläggande sätt att jag aldrig mer kommer att kunna vara lika naiv.

Grantorp. Där vi håller upp dörrar åt varann.
Där vi stannar upp och frågar om det gick bra när någon ramlar. Eller hjälper till att bära varandras kassar. Där gubben som säljer frukt i tunneln alltid hejar glatt när man går förbi på väg till pendeln.
Där lamporna i träden lyser året om, på somrarna gömda bland frodiga löv, på vintern som en ensam dekoration i de ynkliga skelett som finns kvar av träden.
Där de färggranna, tacky höghusen sträcker sig mot en grådaskig himmel, i längtan efter något bättre.

Min gård. Där vi inte hälsar på varann, men vet att vi känner igen varann. Där jag vet att jag kan vara trygg, därför att jag är en av dem. Jag är en i gemenskapen. Jag är tjejen till brorsan.

Jag har iakttagit så många människoöden. Så många orättvisor och brustna själar. Och så mycket bitterhet gentemot den övriga världen, som tittar snett på oss i Grantorp. Jag har suckat över samma orättvisor, och känt ensligheten i hjärtat de mörka kvällar jag vandrat runt här i området bland krossade drömmar och bortglömda minnen. Jag har delat den sorg jag inte visste fanns innan jag kom hit...

Men jag har också skrattat med barnen som leker bland betongen och pussas med kamphundar. Jag har bytt förtroliga ögonkast med kvinnorna som skyndar hem i sina färgglada hijabs. Jag har inandats grilldofterna under de lampbeklädda träden under sena sommarnätter. Jag har lekt med Aiakos på basketplanen de byggde för att de unga skulle ha något att göra.
Jag har tagit promenader bort till "Knivsättra", och förundrats över hur något så vackert kan bo vägg i vägg med allt det fula...

...Och nu är jag på väg bort. Nu lämnar jag. Jag som kan. Ni andra får stanna kvar här, tillammans med miljonprogramshusens djupa suckar, och ensligheten ekandes längs den regnvåta asfalten.
Ni får förvalta vår betongdjungel. Vår älskade förort. Och jag ska titta till er ibland, när jag reser mot min framtid i skolan som ligger mittemot er.

Men ni får lova att inte ge upp. Fortsätt grilla. Fortsätt samlas för att dricka thé på de hårda träbänkarna. Fortsätt lek och klappa kamphundar. Fortsätt klaga på sophämtningen och avsaknaden av rastgårdar. Sluta aldrig att tända trädlamporna om kvällen. För någon gång måste de vakna och se er också! Och tills dess får ni göra det bästa av tillvaron och aldrig sluta hoppas.

Och älskade, älskade förort:
Förlåt att jag svek! Så skulle aldrig en riktig syster göra.

Så tills vi ses nästa gång, i ett annat liv...

Flempish 141 fo´ life!

              

RSS 2.0